Hub Coonen Fine Abstract Sculpture

De Pantocrator van Vatopedi


Dit is een interpretatie van de beroemde icoon (einde XIIIde eeuw) uit de abdij van Vatopedi, de berg Athos. Afmeting 32 x 24 cm met een rand van 2,5 cm breed.
  Het tekenen van de icoon
  De vergulding
  Lijntekening van de kleren
  Kleuren van de kleren
  Lijntekening van de huid
  Het basis inkarnaat
  De eerste oplichting van de huid
  Contrasteren van haar en baard
  De achtergrond en het oplichten van de kleding
  Afwerken van het haar en de tweede oplichting van de huid
  Afwerking van de huid
  De stralenkrans, de beschrifting en de codex
  Assist vergulden - Eerste stap
  Assist vergulden - Afwerking van de icoon
  De Pantocrator van Vatopedi

  Het tekenen van de icoon


  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi  Vergulden op een rode ondergrond

  Voor het verkrijgen van een warm aandoende vergulding kleuren we de ondergrond die verguld moet worden met een laag rode oker. We laten het drogen en gaan met een vinger over het oppervlak om een zeer glad oppervak te verkrijgen. Dan, maken we gebruik van water vergulding door het geheel te overvloeien zonder over de bodem te schrapen, omdat de rode laag zeer fragiel is. Als laatste, brengen we de tweede laag aan. Na een zorgvuldige reiniging, beschermen we het goud met een laagje schellak.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  Lijntekening van de kleren

  Tekening van de kleding ophalen met een fijne penseel is de eerste stap. Neem een penseel met een perfecte top. De emulsie moet vrij droog zijn om precisie te verkrijgen. Maak een mix met weinig water maar met een flinke portie ei-emulsie. De tekening moet stabiel blijven gedurende het opbrengen van de vloeibare lagen (tempera petit lac methode).

  De blauwe mix voor de kleding is gemaakt van ultramarine blauw, een beetje viridian en een puntje vermillioen rood. De mix voor de clavus: vermillioen rood met een puntje rode oker. De kleur van het onderste deel van de kleding (Chiton): pure gebrande Siena.

  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  Kleuren van de kleding

  Prepareer een mix van: ultramarine blauw (3/4), viridian (1/4) en een punt van vermillioen rood met weinig ei-emulsie, om de benodigde homogene kleur te krijgen. De kleur moet nogal vloeibaar zijn en de gebieden die transparant blijven moeten bekend zijn. Begin met het aanbrengen vanaf de top en "verdeel" de gebieden die gekleurd moeten worden naargelang de tekening. Breng de verf snel aan en duw de pigmenten richting het "donkere" gedeelte. Ultramarine blauw is een zwaar pigment, daarom, elke aanraking in de plas laat een markering op het oppervlak achter. In het geval dat je het oppervlak moet beroeren, wacht totdat de plas compleet droog is.  Kleuren van de clavus en de chiton

  De clavus word gekleurd met vermillioen rood en een puntje ultramarine blauw.

  De basis kleur van de chiton is gemaakt van vermillioen rood met een beetje rode oker en een puntje ultramarine blauw.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  Lijntekening van het gezicht en de huid.

  Het schilderen van deze lijnen is een belangrijke stap in de schoonheid van de icoon. Als voorzorgsmaatregel, beginners kunnen de lijnen inkrassen voor het schilderen. Te veel hedendaagse iconen tonen belangrijke tekortkomingen en zijn in haast geschildert. Het gezicht is het centrum van de icoon en is doorslaggevend. Men zal veel moeten oefenen met copieen voordat met op hout gaat schilderen. De belijning moet zeer precies zijn met speciale attentie voor de ogen.

  De samenstelling van de kleur: gebrande Siena met een punt rood en zwart. Deze mix maken met een behoorlijke hoeveelheid ei-emulsie, om bestand te zijn tegen de plas verf (petit lac methode), gebruik een penseel met goede punt.
  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  Het basis inkarnaat (proplasmos)

  De basis kleur van de huid is een mix van rode oker (4 delen) en gele oker (1 deel) met een beetje viridian en een puntje ultramarine blauw. De kleur moet behoorlijk vloeibaar zijn met genoeg emulsie zodat je een solide laag krijgt. Breng de plas aan met een grote penseel b.v. (Raphael 8408 No 5), meng de verf goed iedere keer dat je het penseel vult omdat het zwaarde pigment (Viridian) de neiging heeft naar de bodem te zakken.

  We veranderen de kleur van het haar enigzins door iets meer viridian en een puntje omber tot te voegen.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  De eerste oplichting van de huid

  Voordat je hiermee start, is het nodig dat je je voorsteld dat je bepaalde zones hebt die opgelicht moeten worden, bestudeer de tekening.

  De kleur van de eerste oplichting is een mix van rode oker (2 delen) en gele oker (1 deel). De kleur moet behoorlijk vloeibaar zijn zonder teveel ei-emulsie, om te voorkomen dat je aureolen rondom de opgelichte zones krijgt.

  Je moet de plas met pigmenten a.h.w. duwen naar de lichtste zones. Om een zachte overgang tussen de kleuren lagen te verkrijgen, voeg water toe aan de mix als de plas opraakt. Door dit te doen, zal de overgang tussen oplichting en basis inkarnaat onmerkbaar zijn. Als de kleur is opgebracht kom dan niet meer in de plas anders krijg je vlekken...laat alles compleet opdrogen...

  De oplichting van het haar kan gedaan worden door direct te schilderen met een mix met een beetje meer rode oker, omdat de basis kleur veel groener en donkerder was.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  Contrasteren van het haar en de baard.

  Doseer de kleuren van de volgende oplichting nauwkeurig om hun kracht echt te ervaren kiezen we ervoor om het haar en de baard hun definitieve contrast te geven. Inderdaad, het origineel van deze icoon heeft erg "zwart" en donker haar. Dus, het is te preferern om doortegaan met een donkere kleur. Dit met in acht name van het eerdere werk gedaan aan de lokken, we gebruiken een transparante plas dat deze nuances weer tevoorschijn haalt.

  De plas wordt homogeen uitgebreid terwijl u de pigmenten naar de externe randen van het hoofd duwt. De kleur is gemaakt van gebrande sienna met een puntje viridian. Breng een transparante plas aan en laat het drogen. Het is beter om twee lagen aan te brengen i.p.v. de eerste laag te donker te maken...

  Met betrekking tot de boord kun je het beste van de top uitgaan en de plas dan naar beneden uitbreiden, om te voorkomen dat je een te harde passage tussen de kleur van de wangen en de baard krijgt.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi  De achtergrond van de icoon kleuren

  Om de kleuren te harmoniseren en de kleuren van de hele icoon waar te nemen, hebben we besloten de achtergrond te kleuren voordat we de rest gaan oplichten. De kleur is gemaakt van Napels geel met een beetje gele oker. De mix zo homogeen mogelijk aanbrengen.

  Oplichting van de kleding

  Het enige kledingstuk dat opgelicht moet worden is de himation omdat assist vergulding op de chiton nodig is. De oplichtig word gedaan in twee pricipiele delen:

  - Een eerste zeer transparante laag met een mix van wit lood (of wit zilver) en een punt ultramarine blauw. De kleur kan zowel als plas of geschilderd worden aangebracht, zoals hierboven te zien. Eenmaal droog, moet deze laag zeer delicaat geborsteld worden met een mix van ei-emulsie en water (met een droge penseel). Deze borsteling zal ervoor zorgen dat de overgang tussen de oplichting en de blauwe kleding onzichtbaar zal zijn.

  - De tweede laag moet de eerste versterken op goed gedefinieerde plekken. De kleur is gemaakt uit de voorgaande mix met een punt titanium wit. Dit gebeurt door direct schilderen - bijna droog - en moet diverse keren herhaald worden. De kleur lagen hebben de neiging om de oplichting te absorberen en de kracht van het wit vermindert tijdens het drogen.

  Als deze oplichtingen droog zijn kun je een laag ei-emulsie aanbrengen van (50% water / 50% ei) over de hele himation. Als laatste, hernieuw de lijnen met een donkere mix van ultramarine blauw, een punt viridian en een beetje zwart.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  De laatste oplichting van het haar

  Als je de contrastering van het haar hebt beeindigd, maak een 1/1 mengsel van rode oker / gele oker en ga nogmaals over de lokken van het haar. Gebruik een droge mix om de nodige precisie te krijgen. Verbreed de lokken op diverse plaatsen om een golvend effect te verkrijgen

  Als laatste handeling voor het haar, breng een laag aan van ei-emulsie en water en borstel om een onmerkbare overgang naar de kruin te verkrijgen. Deze laag word ook gebruikt om de kleur voorgoed te fixeren. Zonodig, accentureer de omtrek van het hoofd met een donker mix van gebrande sienna met een beetje zwart door direct te schilderen.

  De tweede oplichting van de huid

  De kleur van de tweede oplichting is een mix van rode oker (1 deel) en gele oker (1 deel). Gebruik de petit lac methode om de op te lichten gebieden te verkleinen. Zie het linker voorbeeld.

  De oplichting van de rechter wang:

  - Breng de kleur aan startend vanaf de ooghoek en trek een boog in de richting van het jukbeen.

  - Vul je penseel en verwijd de plas naar de neusgaten terwijl de laatste druppel naar de neus gaat.

  - Voeg water aan het mengsel toe en vergroot de plas (naast het oor en naar beneden tot waar de baard begint).

  - Werk continu met de plas zonder de bodem aan te raken: duw de pigmenten van het einde van de externe zone van het jukbeen, en laat een druppel dicht bij het oog vallen. Doe hetzelfde vanaf het einde van de plas dichtbij de baard, duw de pigmenten naar de hoek van het oog en de neus en laat ze vrij. Dit moet snel gebeuren en niet meer dan een of twee keer, anders zie je strepen na de droging.

  - Laat het drogen en als nodig, breng een laag ei-emulsie (water/ei) aan om de kleur te fixeren.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi  Hernieuw de lijnen van de huid

  Maak een droge mix van gebrande sienna met een beetje zwart en rood en hernieuw de lijnen van het gezicht: wenkbrauwen, ogen, neus vleugels, neusgaten en het oor lelletje.

  Als andere lijnen hernieuwd moeten worden gebruik dan een lichtere kleur (rode oker). De kleuren keuze is gemaakt om te vermijden dat er een te groot accent gelegt word op de centrale delen van het gezicht.  De laatste oplichting

  Hoewel het gedaan kan worden met de petit lac methode, Kan de laatste oplichting ook met direct schilderen gebeuren. Maak een mix van titanium wit, een punt gele oker met een klein beetje rood en maak smalle test streken op de neus en oorlel. Als de tint goed is (het moet een heldere toon zijn zonder te veel te contrasten met de laatste oplichting), breng de laag zeer delicaat aan met smalle streken en een droge penseel op de plaatsen die opgelicht moeten worden. Laat compleet opdrogen en stomp het een beetje af met ei-emulsie en water (zeer droge penseel).  De laatste details aan de baard en het haar

  Met een mix van gebrande omber en een puntje zwart, teken zeer precies (haar voor haar) met een hele fijne penseel de golven van de baard en de snor.

  Met dezelfde mix, hernieuw de omtrek van het haar, de scheiding van het haar en de haar / gezichts afbakening.  De finale oplichting

  Na een zorgvuldige studie van het origineel, maak een mix van titanium wit met een puntje gele oker en breng preciese witte lijntjes aan.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  Het aureool en de belettering

  Eerst, breng een laag ossegal aan op plaatsen waar de letters getekend worden, dit om het opbrengen van verf op goud mogelijk te maken, en laat het drogen. Maak een droge rode kleur (China rood) om met grote precisie te kunnen werken. Teken het aureool en de letters in twee stappen:

  1) Maak een fijne lijn om de plaats van de halo en de letters te markeren

  2) Doe de letters nogmaals, rekening houdend met hun definitieve dikte

  Bij de letters moeten de vertikale lijnen dikker zijn dan de horizontale om de "hoogte" aan te geven. "IC - XC "voor de initialen van de naam "Jesus-Christus" in Grieks. In de nimbus een kruis, "O (omicron) O (omega) -.N" betekend: "Ik ben wie Ik ben" (Exodus III, 14) zoals god tegen moses zij toen hij verscheen in het brandende bosje.  De codex

  Eerste laag, Petit lac methode : titanium wit met een beetje gele oker

  Tweede laag: Oplichting van het middelste deel van de codex met titanium wit

  De finale lijnen van de codex: met vermillioen rood.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  Assist vergulden - Voorbereidende stappen

  De reconstructie van de lijnen in de assist vergulding is een moeilijke taak als het origineel beschadigt is, maar het is van capitaal belang voor de lichtgevende majesteit van de Pantocrator. De opstelling van de stralen, het placeren van de donkere zones en het licht moet de kleding hamonieus laten vallen. Het is dus nodig om een studie te maken van het origineel (met vergrootglas) om de "logica" van de icoonschilder enigzins te begrijpen.

  De stralen in wit (lood 90% / titanium 10%), dit geeft een "zilverachtig" vergulding, met kitrino en een beetje gele chroom om een "warmere" vergulding te verkrijgen. Het belangrijkste is dat de stralen zeer precies zijn.  <terug naar inhoud>

  De Pantocrator van Vatopedi

  Assist vergulding

  Nadat de oppervlakte die verguld moet worden met talc bepoederd is, breng de vergulding aan over de gehele oppervlak of in "zones". Wacht twintig minuten en breng het goud aan. Als het te droog is, breng het weer tot leven door zachtjes tegen het oppervlak van de icoon te ademen... Verwijder het teveel aan goud met een goudborstel en laat het drogen.

  Bescherm de gouden stralen met een fijne laag schellak en laat het drogen.  De rand

  De kleur van de rand is gemaakt van gele oker met een puntje rode oker. De mix moet goed nat zijn met weinig ei-emulsie om ringen op het oppervlak te voorkomen - e.e.a. aanbrengen met een grote eekhoornhaar borstel (waterverf borstel). Eenmaal gedroogt, fixeer de kleur met een water / ei mix (50 /50) en gebruik dezelfde borstel (steeds een stukje per keer, de laag is nog zeer fragile!).

  De rode lijn (China rood) rondom de rand "isoleert" de icoon van de materiele wereld. Een icoon is een "Doorgang naar het oneindige".  De icoon is compleet

  <terug naar inhoud>