Hub Coonen Fine Abstract Sculpture


  Patineren


  Patineren met kopernitraat
  Voor een groene - groenzwarte of zwarte patina

  Benodigdheden:
     Ventilator
     Varkensharen kwast
     Grote gasbrander met een reserve fles, Aansteker
     Hittebestendige handschoenen
     Bankschroef, rooster, vuurbestendige steen
     100 gram Kopernitraat kristallen (in apothekersfles met stop)
     1 liter Gedestilleerd water
     Boenwas witte of gele, bijenwas
     00 staalwol
     Emmer water, Brandblusser

     De chemicalien zijn te verkrijgen bij:
        Dirks Art Supplier
        http://www.dirksartistsupplier.nl/

        De Hazelaar
        http://www.hazelaar.nl/

  Instructie:

  Overleg vóóraf wat je gaat doen en welke kleur het beeld moet krijgen, zodat je alles binnen handbereik hebt als je bezig bent met patineren. Altijd buitenshuis patineren en bij droog weer, anders krijg je een vlekkerige patina. Voorkom dus iedere vorm van afleiding. Altijd een emmer water klaar zetten en een brandblusser, mocht er iets gebeuren dan kan dit veel ellende besparen.

  Zorg dat alles klaar staat binnen handbereik maar buiten bereik van de gasvlam en niet kan omvallen als je gaat patineren.

  Klem het te patineren beeld in een bankschroef of leg het op een rooster of hitte en vuurbestendige steen. Zet de ventilator aan op de laagste stand, anders koelt het beeld te snel af.

  Los 100 gram Kopernitraat kristallen op in 1 liter gedestilleerd water in een apothekersfles met glazen stop.

  Trek hittebestendige werkhandschoenen aan, en steek de gasbrander aan. Verhit het beeld, tot alle vocht uit het beeld is verdreven.

  Breng dan met een varkensharen kwast de kopernitraat oplossing aan op het beeld (tamponneren) tot het hele beeld bedekt is. Door de hitte zal het beeld enigszins van kleur veranderen (verschroeien). Ga door tot het hele beeld groen is geworden, eventueel tussendoor opnieuw verhitten met de gasbrander.

  Als het beeld helemaal groen is kun je de kwast wegleggen en het beeld opnieuw verhitten tot het helemaal zwart is geworden.

  Tijdens het afkoelen breng je de definitieve laag patina aan. Je kunt de patina met de kwast tamponneren, strijken, of sproeien met een spuit. Deze laatste laag geeft de definitieve groene of groenzwarte helemaal zwart is.

  Bestrijk je het beeld met boenwas als het nog warm is dan wordt het beeld later nog wat donkerder. Bestrijk je het beeld met boenwas als het beeld is afgekoeld: de volgende dag, dan komt de groene kleur weer helemaal terug. Door de laag boenwas is het beeld vlekbestendig kan dus ook buiten staan.

  Ook kun je nu enkele details ophalen (terugschuren) om iets meer diepte te krijgen met 00 staalwol, of om enkele glimpuntjes te verkrijgen, de bronskleur (goud) komt er dan weer onderuit.

  Mocht het beeld niet naar je smaak gekleurd zijn, dan kun je het beeld opnieuw verhitten met de gasbrander tot het zwart is en daarna met een staalborstel schoonmaken en weer opnieuw beginnen. In het begin lukt het patineren soms niet in een keer naar tevredenheid, toch krijg je door het zelf te doen meer ervaring met patineren en gaat het steeds beter.

  <terug naar inhoud>