Hub Coonen Fine Abstract Sculpture

SCHUREN


Schuren en polijsten van MARMER / HARDSTEEN

Gebruik bij voorkeur waterproof schuurpapier op een latex-basis , dit gaat het langst mee en is het prettigst vouw- en scheurbaar en in kleine richeltjes te gebruiken
Doe bij het schuren Latex handschoenen aan dan krijg je niet zo snel afgesleten "schuurvingers"

Machineschuren droog : mogelijk vanaf gebouchardeerd of gescharreerd korrel : 24 / 60 /100 /200 /400/ 600/ polijsten / was of polijstwater.

Handschuren :
Korrel:
1. 60 / 80
2. 100
3. 150
4. 220
5. Was / eerst met vilt/was/terpentine
6. Was / gesmolten zwarte bijenwas[zwarte marmerwas ] dun opbrengen, het beste een nacht laten intrekken en de volgende morgen uitwrijven met wollen doek
     Deze methode wordt gebruikt om een vette, zachte glans te verkrijgen.
     Het voordeel is dat men dit makkelijk kan onderhouden met een doekje was [ zo nu en dan licht inwrijven/uitwrijven.
     Deze methode is vooral makkelijk als je er vaak mee moet slepen/exposeren..
     De krasjes die daarbij makkelijk ontstaan zijn n.l. [ ook door de koper] makkelijk weer weg te herstellen.

Voor doorpolijsten hand, na 220 naar echte hoogglans:
7. 400
8. 600
9. 800
10. polijstpoeder
11. zwarte bijenwas voor Hardsteen en b.v. MARPOL voor marmers en albast.

Deze eindlagen zijn NIET buiten houdbaar
Gepolijste hardstenen of marmers zijn en blijven kalksteensoorten en zullen buiten altijd verweren.
Men kan de polijstlaag wel min of meer behouden door de waslaag zéér regelmatig bij te houden
maar dit heeft een tijdelijk resultaat dat ophoudt zodra de waslaag enige tijd niet wordt bijgehouden/vernieuwd.
Als een gepolijst hardstenen of marmeren beeld buiten wordt geëxposeerd voor b.v. een zomerexpositie kan men
ze het beste direct na zo'n expositie weer in de bijenwas zetten.

 

Schuren en polijsten van ALBAST

Korrel:
1. 60 / 80
2. 120
3. 220
4. 320
5. 600
6. MARPOL polijstwas [van b.v. De Hazelaar] Uitwrijven met wollen doek.

De Albast uit de buurt houden van gekleurde zaken en ijzer [roest]
Er kunnen dan n.l. vlekken ontstaan die er niet meer uitkunnen Dit geldt ook voor alle marmers.
Mochten er toch vlekken in de steen komen, probeer het dan eerst door de steen in een bakje chloor te leggen, het beste legt men dit buitenshuis.
Of anders, als dat toevallig kan, de steen in de sneeuw te leggen, dit is een oude methode die ook wel wil lukken
Voorzichtig met chloor en chloordampen ! Bril, handschoenen en ventilatie ! .Bescherming van NATUURSTEEN

Het is lang niet altijd nodig natuursteen te beschermen. Dat is het geval wanneer onder meer het type natuursteen en de afwerking van het oppervlak zijn afgestemd op het gebruik, de vuilbelasting en het reinigen. In de andere gevallen kan een beschermend product helpen de vuilindringing en de kans op vlekken te verminderen. Sommige producten verbeteren daarnaast de glans, de slijtweerstand (vloeren) of beschermen tegen graffiti (buitentoepassingen). Deze producten zorgen voor een verdieping van de steenkleur, aderingen en dergelijke. Aangeraden wordt om vooraf het effect te beoordelen op een proefstukje. De vakman kan u adviseren over het nut en de noodzaak van een beschermend product in uw specifieke situatie. Beschermende producten worden meestal voor binnentoepassingen gebruikt. Met het aanbrengen wordt gewacht tot het natuursteen voldoende droog is, volg hierbij de aanwijzingen van de leverancier van het beschermende product.
Hieronder een toelichting op de meest gebruikte producten.

Coating Een coating vormt een laagje op de steen of dringt er gedeeltelijk in en is leverbaar in mat- en hoogglans. De coating wordt eenmalig aangebracht en bij vervanging moet de oude laag eerst worden verwijderd (gestript).

Belangrijkste kenmerken:

Bescherming tegen vuil en vlekken. Vermindering van de indringing van vocht. Sterke vermindering van de doorgifte van waterdamp, wat droging van de bouwconstructie vertraagt. In de regel een verdieping van de steenkleur en een extra glanseffect. Onder invloed van licht en/of vocht kan coating verkleuren. Hogere of juist lagere slipweerstand (vloeren), afhankelijk van product en oppervlaktebewerking. Sommige coatings verbeteren de slijtweerstand en de duurzaamheid van de glans van slijtgevoelige gepolijste steensoorten (vloeren). Na verloop van tijd nemen de glans en het beschermingseffect van de coating af als gevolg van slijtage door het gebruik.

Impregneer

Impregneer dringt in de toplaag van de steen en hecht zich aan de binnenzijde van de poriën. Het type product moet worden afgestemd op de porositeit van de steen. Impregneer wordt eenmalig aangebracht. Bij poreuze steensoorten kan het nodig zijn de behandeling te herhalen; werk in die gevallen altijd nat-in-nat (bij het aanbrengen van de tweede laag is de eerste laag nog nat). Belangrijkste kenmerken: Bescherming tegen vuil en vlekken. Vermindering van de indringing van vocht. Vermindering in de doorgifte van waterdamp, wat de droging van de bouwconstructie vertraagt. Verdiept in de regel de steenkleur. Weinig verandering in de slipweerstand (vloeren). Nauwelijks slijtage, doordat impregneer niet op, maar net onder het steenoppervlak zit.

Was

Wassen (op polymeer of natuurbasis) vormen een dun laagje op de steen. Er zijn uitpoetsbare-, dweil- en zelfglanswassen. Deze hebben geen of een lage glans dan wel hoogglans, afhankelijk van de soort polymeer. Het wordt aangebracht na een of meerdere reinigingbeurten. Ook zijn er combinatieproducten die het mogelijk maken reinigen en beschermen in één arbeidsgang uit te voeren. Belangrijkste kenmerken: Enige bescherming tegen vuil en vlekken. Vuilafstotend. Polymeerwassen zijn beter bestand tegen slijtage dan wassen op natuurbasis. Vermindering van de indringing van vocht. Vermindering in de doorgifte van waterdamp, wat droging van de constructie vertraagt. In de regel vermindering van de slipweerstand (vloeren). De glans is door opwrijven te herstellen, wanneer er nog voldoende product aanwezig is.

Zeep

Er zijn in hoofdzaak twee soorten zeep: Zepen op basis van natriumhydroxide (Marseillezeep, groene zeep). Deze zepen zijn zacht en niet geschikt in combinatie met hard leidingwater. Zepen op basis van kaliumhydroxide. Deze zijn hard en kunnen met hard leidingwater worden gebruikt. Zeep wordt regelmatig aangebracht, tegelijk met de normale reiniging. Er bestaan combinatiesystemen die het mogelijk maken reinigen en beschermen in één arbeidsgang uit te voeren. Belangrijkste kenmerken: Enige bescherming tegen vuil en vlekken. Vuil hecht zich minder gemakkelijk. Weinig slijtvast en weinig waterbestendig; de beschermende werking is daardoor van korte duur. Vermindering van de indringing van vocht. Vermindering in de doorgifte van waterdamp, wat droging van de bouwconstructie vertraagt. Verlaging van de slipweerstand (vloer). De glans is door opwrijven te verhogen, wanneer er nog voldoende product aanwezig is.